بی مقدمه در این آموزش سعی داریم که به رزبریپای در یک شبکه بیسیم و باسیم با یک آیپی استاتیک دسترسی داشته باشیم.
آنچه دنبال میکنیم آن است که رزبری چه با اتصال کابل اترنت (لن) و چه بدون آن و یا حتی همزمان در همه شبکهها در دسترس باشد ، بطوریکه اگر کابل آن متصل نبود در شبکههای بیسیم امنی که از قبل معرفی کردهایم با آی پی ثابتی (استاتیک) متصل باشد و اگر هم کابل متصل بود با آیپی مشخصی نیز به سیستم متصل بماند ، همچنین در زمانی که هر دو در دسترس هستند از هر دو شبکه (باسیم و بیسیم) با آیپی های مشخص در دسترس باشد.
این روند بر روی رزبریپای ۲ با سیستم عامل رزبین (جسی) آزمایش شده است ولی امید آن میرود بر روی رزبریپای ۲یا۳ با هر توزیع گنو/لینوکسی دیگر عملیاتی باشد.
مشخصاً برای پیکربندی کارت شبکه رزبری ، نیاز به دسترسی به فایلهای آن داریم ، حالا یا با اتصالی که هماکنون دارید (چه بصورت گرافیکی و چه بصورت متنی) یا در روشی ساده ، کارت حافظه micro SD که از قبل سیستم عامل روی آن نصب شده است را از طریق رمریدر به رایانه خود متصل کنید.
بطورکلی سروکار ما با دو فایل بیشتر نیست :
1 |
/etc/network/interfaces |
که فایل پیکربندی کارت های شبکه است و دیگر
1 |
/etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf |
که فایل پیکربندی شبکههای بیسیم است
حالا صرف نظر از هر روش اتصال و دسترسی ، پرونده interfaces را با دسترسی ریشه بگشایید
1 |
sudo nano interfaces |
و محتویات زیر را جایگزین کنید :
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 |
# interfaces(5) file used by ifup(8) and ifdown(8) # Please note that this file is written to be used with dhcpcd # For static IP, consult /etc/dhcpcd.conf and 'man dhcpcd.conf' # Include files from /etc/network/interfaces.d: source-directory /etc/network/interfaces.d auto lo iface lo inet loopback #ethernet config auto eth0 iface eth0 inet static address 192.168.2.114 netmask 255.255.255.0 #wireless config auto wlan0 allow-hotplug wlan0 iface wlan0 inet static address 192.168.1.114 netmask 255.255.255.0 gateway 192.168.1.1 wpa-conf /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf |
در خطوط ۱۳و۱۹ که با auto شروع میشوند فرآیند اتصال در هر دو کارت شبکه (بیسیم و باسیم) را خودکار میکنیم.
در خط ۱۴و۲۱ فرآیند دریافت آیپی که قبلاً توسط DHCP انجام میشد را به روش ثابت (static) میکنیم.
در ادامه در خط ۱۵و۱۶ ، آیپی در شبکه باسیم را 192.168.2.114 به دلخواه (متأسفانه رنج آیپی ورژن ۴ عدد ۳۱۴ را برای Pi در اختیار ما نمیگذارد (: ) با نتمسک 255.255.255.0 قرار میدهیم (اگر درباره آیپی و نتمسک اطلاعی ندارید کمی جستوجوکنید)
همچنین در خطوط ۲۲و۲۳ نیز همین کار را برای کارت شبکه بیسیم با این تفاوت که آیپی 192.168.1.114 اختصاص دادهایم ، تکرار میکنیم ، درباره کارت شبکه بیسیم اضافه کردن یک گیتوِی به فرآیند اتصال کمک میکند ، گیتوی آدرس مودم یا روتر بیسیم شماست.
خط آخر نیز اطلاعات شبکههای بیسیم را فراخوانی میکند.
نکته۱ : حتماً دقت داشته باشید که آیپی های شبکه بیسیم و باسیم مشابه یا حتی در یک شبکه نباشند ، چرا که باعث اختلال در مسیریابی میشود.
به عنوان مثال دو آدرس ۱۹۲.۱۶۸.۱.۱۰۰ و ۱۹۲.۱۶۸.۱.۲۰۰ با نتمسک مشابه اشتباه است و درست آن ۱۹۲.۱۶۸.۱.۱۰۰ و ۱۹۲.۱۶۸.۲.۲۰۰ (با نتمسک مشابه) است.
نکته۲ : درباره آیپی شبکه باسیم اگر مدنظرتان اتصال رزبری بصورت مستقیم به رایانه شخصی یا لپتاپ است که نگرانی و دستورالعملی برای آن نیست و کاملاً دلخواه چیزی خارج شبکه آیپی بیسیم قابل انتخاب است ولی اگر قرار است که به روتر یا مودم متصل شود باید حتماً آیپی ثابت شما در رنج آیپیهای شبکه آن روتر باشد ، مثلاً اگر روتر شما در شبکه باسیم آدرسهایی به شکل ۱۹۲.۱۶۸.۱.۵ میدهد شما نیز باید در همین شبکه و رنج آدرس بدهید مثلاً ۱۹۲.۱۶۸.۱.۵۰ ، در این بین نکته۱ فراموشتان نشود.
نکته۳ : درباره آیپی شبکه بیسیم نیز نکته۲ صادق است ، باید آیپی ثابت شما در رنج و شبکه مودم(های) بیسیمتان باشد.
نکته۴ : اگر برای اتصال بیسیم و باسیم از یک روتر استفاده میکنید یا برای اتصال های بیسیم از چندین مودم/روتر مجزا استفاده میکنید که رنج و شبکه آیپی ها را دچار تداخل میکند (مثلاً در بیسیم و باسیم آیپیها در یک شبکه قرار میگیرند یا در بیسیم هر یک از مودم/روتر های شما رنج و شبکه آیپی متفاوت دارد) ، راه حل تغییر رنج آیپی های آن روتر/مودم است که در اغلب نمونههای موجود از طریق بخش پیکربندی DHCP در دسترس خواهد بود.(اگر از مودم/روتر بیسیم برای اتصال بیسیم و از رایانه برای اتصال باسیم استفاده میکنید ، اگر طبق کانفیگ پیشنهادی پیش بروید ، نگرانی نخواهید داشت)
پس از طی این مراحل رزبری شما در شبکههای بیسیم و باسیم با این آدرسها در دسترس خواهد بود.
برای شناساندن مودم/روتر های بیسیم ، پرونده wpa_supplicant.conf را با دسترسی کاربر ریشه بگشایید
1 |
sudo nano /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf |
و خطوط زیر را به آن بیافزایید :
1 2 3 4 |
network={ ssid="YOUR SSID,WIFI NAME" psk="PASSWORD" } |
در بین هر دو قلاب network اطلاعات یک مودم/روتر بیسیم قرار دارد که بسیار هم واضح هستند در مقابل ssid در بین کوتیشنها نام وایفای خود را بنویسید و در psk گذرواژه آن ، اطلاعات دیگری نیز میتوانید بیافزایید.
با افزودن network دیگر با نگارش مشابه میتوانید قابلیت اتصال به چندین شبکه بیسیم را برای رزبریپای داشته باشید.
کار تمام است و رزبریپای آماده آزمایش ، برای اطمینان در پایان رزبری را ریستارت کنید
1 |
sudo shutdown -r |
هماکنون باید با آدرسهای دلخواهی که قبلاً داده بودیم ، در همه شبکهها به رزبریپای به هرصورتی (متنی یا گرافیکی) دسترسی باشد.
اگر برای اتصال باسیم از رایانه استفاده میکنید ، باید توجه داشته باشید پس از اتصال مستقیم رزبری به رایانه ، آیپی رایانه خودتان را نیز در همان شبکه و رنج آیپی باسیم رزبری بصورت ثابت تنظیم کنید ، مثلاً اگر رزبری آیپی 192.168.2.114/24 دارد ، رایانه شما نیز باید آیپیای به شکل 192.168.2.100/24 داشته باشد.
امیدوارم این آموزش مورد استفاده قرار بگیرد
کاش به روی آرچ آرم هم تست میکردید میگفتید
داخل آرچ بیس
netctl
nmcli
نصبه و اصلا گزینه
interface
تو پوشه اصلی
etc
نیست
دوتا interface داریم
داخل پوشه های
NetworkManager
که فک نکنم کاربردی داشته باشه چون که باید برای hostapd غیرفعال کنیم وای فای رو داخلش
netctl
هم کلا پیشفرض سرویسش غیرفعاله
با یه دستوری مث
dev wlan0
باید ای پی استاتیک بدیم که اونم من بلد نیستم.
من کلا تا حالا آرچ رو روی رزبری تست نکردم ، فرصت شد علی رغم میلی باطنی و برخلاف توصیه ها (نصب یک توزیع غلطان ناپایدار روی رزبری ؟!؟! ) تست میکنم
شاید به زبان انگلیسی آموزشهایی باشد
ولی بطورکلی نکته این کار این است که در هر شبکه یک آیپی یکتا و خارج شبکه های یکدیگر داشته باشند که تداخل نداشته باشیم ، طبیعتا برای آرچ ابزار مناسب دارد
بنظر میرسه این میتونه مفید باشه :
http://raspberrypi.stackexchange.com/questions/12977/static-ip-on-arch-linux
” بعضی ها ” …. :دی
سلام
این auto ها کاربردشون چیه ؟؟
ممنون میشم توضیح بدید